More

Nooit meer een ei?

 

Ik zal je vertellen waarom ik geen eieren meer eet.

Niet omdat ik het niet mag, maar omdat ik dat niet meer wil. (Groot verschil!) Maar Laris, waarom wil je geen eieren meer eten? Dat zal ik je vertellen. Een ei komt uit een kip. (Best logisch toch?) Maar dat vind ik al een beetje een vies idee. Iets eten wat uit een ander z’n kont is gekomen. Yuk. Nee dankje, haha. Maar dat is voor mij nog niet eens het grootste probleem.

Het probleem ligt al bij de kippen. Of eigenlijk bij de mensen die de kippen houden. De kippen worden in slechte omstandigheden gehouden als we het hebben over de standaard supermarkt eieren en alleen vrouwtjes kippen kunnen eieren leggen, dus de mannetjes (haantjes) zijn bijna altijd overbodig. De meeste haantjes gaan daarom de versnipperaar in. Levend vermalen. Lijkt mij niet bepaald prettig..

En biologische kippen dan?

Ook bij biologische kippen zijn de haantjes overbodig. Dus stel: Je wilt nieuwe kippen om meer biologische eieren te verkopen. Dan laat je een stel van je biologische, bevruchte eieren uitkomen. Deze kuikens zijn niet alleen vrouwtjes, er zitten hier ook mannetjes tussen. Ook deze mannetjes gaan helaas ten einde. Dit alleen maar omdat mensen een eitje willen. Dus bio of niet bio, de haantjes worden toch geslacht..

Veel moord om een eitje, vind je niet?

En kippen die eieren leggen gaan niet een heel leven “mee”. Als kippen minder gaan leggen zijn ze niet meer bruikbaar voor de eierindustrie en gaan ze ook hun einde tegemoet. Gelukkig zijn er stichtingen zoals exlegkipjes (klik hier voor de website) waarbij je een leg kip kan adopteren die met pensioen is gegaan. (Een geheel vegan stichting in Drenthe!)

Als je zelf kipjes hebt dan kan je je wel eens afvragen of  je deze eitjes wel wilt eten. (En voor deze kip, of kippen, zijn ook haantjes gestorven.) Ze zullen eitjes leggen, maar veel kippen leggen veel meer eieren dan ze aankunnen en verbruiken daarbij veel belangrijke voedingsstoffen en lichaamsstoffen. Voor veel kippen geldt dat ze zelf hun eieren nodig hebben om op te eten. (Dit is per kip verschillend, iedere kip reageert er weer anders op.) Dus is het wel verstandig om het eitje weg te halen? Dit verschilt ook per kip.

Eieren zijn daarbij ook niet heel goed voor onze gezondheid. Hier ga ik niet heel diep op in, maar wil je wel graag meer informatie, kijk dan de documentaire “What the health?”.

En gelukkig zijn er ook genoeg vervangers voor eieren! Gezond en plantaardig. Dus niets om te missen 😉

Liefs, Larissa 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *